Tıbbi Bitkilerin Kalp Damar Sağlığına 5 Etkisi
Tüik 2019 verilerine göre ülkemizde yaşanan ölümlerin %36,8’i dolaşım hastalıklarından kaynaklandı. Koroner arter, ateroskleroz, arteriyoskleroz, kalp yetmezliği gibi hastalıklar tahmin edilenden çok daha tehlikeli boyutlarda zararlara sahip.
Kalp ve damarların başrolde olduğu bu hastalıklar, tansiyon, şeker, kolesterol gibi birçok hastalığın etkileri olarak ortaya çıkar. Damarlarda meydana gelebilecek hasarlar, tıkanıklıklar, sertleşmeler, beslenen organların çalışmasını önüne geçer. Damarlarda yaşanabilecek problemler kalbin doğrudan veya dolaylı yoldan etkileyebildiğinden kalp sağlığı = damar sağlığı anlamına gelir.
Kalp damar sağlığını koruyabilmek için öncelikle damarlarımıza zarar veren hastalığı teşhis etmeli ve bu hastalığı tedavi edebilmek için adımlar atmalıyız. Örnek vermek gerekirsek şeker hastalığının bir sonucu olarak damar tıkanıklığı problemi yaşıyorsak öncelikle yüksek kan şekerini kontrol altına almalıyız. Diyabetle Savaşta Yardımcı 5 Tıbbi Bitki yazısından detaylı bilgi alabilirsiniz. Aynı durum tansiyon ve kolesterol gibi kalp damar sağlığıyla doğrudan ilgili hastalıklar için de geçerlidir.
Kalp damar sağlığını korumak ve varsa komplikasyonları ortadan kaldırabilmek için tıbbi bitkilerden faydalanabileceğinizi biliyor muydunuz? Bugün tıbbi bitkilerin kalp damar sağlığına ne gibi etkilerinin olduğunu açıkladık.
1- Damar Tıkanıklıklarını Giderme
Damar tıkanıklığı aşırı yağlanma veya damar içyapısında meydana gelen hasarlardan arta kalan maddelerin birikmesiyle meydana gelir.
Tıbbi bitkilerin damar açıcı özelliğinin olduğunu daha önceden duymuş olmanız kuvvetle muhtemeldir. Zencefil, yaban mersini, zerdeçal, ginseng, sarımsak gibi birçok tıbbi bitki tıkanmak arterlerde medyana gelen plakların temizlenmesinde etkilidir.
2- Hücre Yenileme
Yüksek tansiyon kolesterol gibi hastalıklar kalp krizine sebep olabilir. Tüm vücuda kan pompalamak gibi önemli bir göreve sahip olan kalbe uzun süreler kan gitmediğinde hasta krizi atlatsa bile kalbin artık eskisi gibi sağlıklı olduğu söylenemez.
Deri ve karaciğer gibi organların aksine kalp kasları kendini sadece %0,5 oranında yeniler. Bu kadar düşük oranda yenileme oranına sahip olan bir organın eski sağlığına kavuşabilmesi için hücre yenileyici özelliği olan tıbbi bitkilerden de istifade edilmesi gerekmektedir. Ginko glaba gibi tıbbi bitkilerin yanı sıra beslenme sıklığına, beslenme şekline, yaşam tarzına müdahale edilerek kalbin kendini daha hızlı bir şekilde yenileyebilmesi sağlanmaktadır.
3- Damar Sertliğini (Ateroskleroz) Giderme
Damarlar kan akışını kolaylaştırabilmek amacıyla esnek yapıdadırlar. Bu durum 2 şeritli bir yolda trafiğin tıkanmasıyla mevcut yola 4,5 şeridin daha eklenebilmesi gibidir. Gerçek hayatta seyrettiğimiz araç trafiği damar yapılarına benzeseydi dünya üzerinde trafik sorunu olmazdı.
Fakat bazı kronik hastalıklar, sağlıksız beslenme, sigara kullanımı, obezite, ilerlemiş yaş gibi sebeplerden ötürü bazı damarlar genişleme kabiliyetini kaybeder.
Damar duvarlarında meydana gelen plak oluşumunu temizlemek bazı tıbbi bitkilerin öncelikli görevleri arasındadır.
4- Toksin Maddeleri Vücuttan Atma
Soluduğumuz hava artık eskisi kadar temiz değil. Gün içerisinde soluğumuz havanın kirliliğini renklendirebilseydik ve aldığımız toksin maddeleri gözle görülür hale getirebilseydik nefes almaktan çekinir hale gelirdik.
Üstelik besinlerimiz vasıtasıyla bu toksin maddeleri vücudumuza fazlasıyla alıyor üstüne sigara içip kalbimize ne kadar zarar verdiğimizi fark etmeden uykuya dalıyoruz.
Ama panik yapmaya gerek yok. Birçok tıbbi bitki, ciddi antioksidan özelliğe sahiptir. Üstelik vücudumuza aldığımız toksinlerin vücuttan dışarı atılması adına tüketebileceğimiz birçok besin de mevcut. Sağlıksız beslenmeyelim ve en önemli dostumuzun bedenimiz olduğunu unutmayalım yeterli.
5- Kalp Ritmini Düzenleme
Damar tıkanıklığı, damar sertliği, kolesterol gibi birçok hastalık özellikle 65 yaşın üzerindeki insanlarda kalp ritminin bozulmasına sebep olabilmektedir. Kalp ritim bozukluğu durumu oluştuğunda öncelikle yaşam tarzımızda önemli değişiklikler yapmamız gerekmektedir.
- Düzenli uyku
- Stresten uzak bir yaşam
- Nefes egzersizleri
- Düzenli egzersiz
Tüm bu saydıklarımızın yanı sıra kalp ritim bozukluğunu düzenleyebilecek bitkisel çaylardan faydalanabilirsiniz. Bazı tıbbi bitkiler kalp ritmini düzenleme konusunda oldukça başarılır. İçerdiği etken maddelerden kaynaklı bu güce sahip tıbbi bitkiler Fitoterapide yaygın olarak kullanılmaktadır. 7 Soruda Fitoterapi yazısından konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Son Olarak;
Tıbbi bitkiler damar açıcı, ritim düzenleyici, hücre yenileyici gibi birçok etkiye sahiptir. Tıbbi bitkilerden istifade etmek ve kalp damar hastalığınız için bitkisel tedaviden istifade etmek istiyorsanız mutlaka geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında uzman bir doktora danışmanız gerektiğini unutmayın. Uzm. Dr. Ahmet Özen’e ulaşmak için aşağıdaki formu doldurmanız yeterlidir.
Kaynaklar;
https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Olum-ve-Olum-Nedeni-Istatistikleri-2019-33710