Kalp-Damar Hastalığı Nedir?
Kalbi besleyen damarların tıkanması, kalbi etkileyen veya kalpte meydana gelen hastalıklar ve damarlarda meydana gelen hastalıkların bütününe kalp-damar hastalığı denmektedir.
Kalp kanı vücudun her yerine gönderme işlevini gören bir pompadır. Kan ise damarlar vasıtası ile tüm vücuda yayılır. Dolayısıyla damarlarda meydana gelebilecek hasarlar kalbi de etkilemektedir.
Kalpte oluşabilecek olumsuz durumlarda ise damarlar zarar görebilmektedir. Dolayısıyla kalp ve damarın aynı çatı altında incelenmesi hastalıkların daha iyi anlaşılabilmesini sağlamaktadır.
Kalp-damar hastalıkları dünyada ölüm sebeplerinin ilk sırasında gelmektedir. Yılda 18 milyon kişi kalp damar hastalıkları yüzünden hayatını kaybetmektedir.
Damar Sertleşmesi Nedir?
Damar sertliği (Ateroskleroz) atardamarlarda biriken plaklardan kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Damarlar kan akışını kolaylaştırabilmek için büyük oranda genişler ve ihtiyaç duyulmadığı taktirde daralır.
Damarlarda birikmelerin olması durumunda damar genişleme yeteneğini kaybeder. Fazla kan akışı olduğu durumlarda oksijen bakımından zengin olan kan organlarımıza ulaşmakta zorlanır. Damar sertliği sonucunda tıkanmalar meydana gelebilir, felç, kalp-krizi gibi sonuçlar doğurabilir.
Damar Tıkanıklığı Nedir?
Damarlar genellikle oluşan sertlikten veya pıhtıdan kaynaklı olarak tıkanmaktadır. Damar duvarlarının iç kısımlarındaki yağ, kolesterol gibi artıkların birikmesi damar tıkanıklığını kolaylaştırmaktadır. Damar tıkanıklığı hemen belirti vermediği için kalp krizi gibi sonuçlar doğurabilmektedir.
Tıkanan damar hangi organı besliyorsa o organ bir süre sonra işlevini yerine getiremez hale gelir. Beyin damarları tıkanıklıkların felç riski oldukça yüksektir. Kalp damarlarında ise koroner arter hastalığı ortaya çıkar ve ciddi kalp krizi riski ile karşı karşıya kalınabilmektedir.
Kalp-Damar Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
Kalp damar hastalığının belirtileri her zaman aynı olmayabilir. Tıkalı damarın olduğu organlarda soğukluk hissi veya güçsüzlük hissi oluşur.
Genel belirtiler;
- Göğüs ağrısı
- Nefes almada zorluk
- Çarpıntı
- Bayılma
- Baş dönmesi
- Yürümekte güçlük çekme
- Ateş
- Sürekli öksürük
- Göğüs sıkışması
- Sürekli yorgunluk
Kimler Risk Altında
Kalp – damar hastalıklarının oluşmasında en büyük faktör sağlıksız beslenme, sigara alkol tüketimi, hareketsiz bir yaşam tarzı, fazla kilolar gibi faktörler gelmektedir. Kalp damar hastalıkları genetik faktörlerden de kaynaklanabilmektedir. Fakat risk faktörlerini yaşam tarzı değişikliği ile büyük oranda ortadan kaldırabilirsiniz.
Kimler risk altında;
- Aşırı kilolu kişiler
- Hipertansiyonu olan kişiler
- Yüksek kolesterol değerlerine sahip kişiler
- Sigara alkol bağımlıları
- Diyabet hastaları
- Ailesinde kalp hastalıkları yaygın olan kişiler
Kalp-Damar Sağlığında Fitoterapi
Tıbbi bitkiler yüzyıllardır damar sağlığını koruyabilmek için kullanılmaktadır. Bugün hastalıkların ve tıbbi bitkilerin çok daha iyi bilinmesi sayesinde kalp-damar tıkanıklıkları ve sertleşmeler için uygun tedaviler yapılmaktadır.
Kalp damar sağlığında fitoterapinin etkileri;
- Damar sertleşmesinin giderilmesi
- Damar tıkanıklığının giderilmesi
- Tansiyonu dengeleme
- Şekeri dengeleme
- Kalp-damar hastalıklarına önlem
- Enflamasyonun giderilmesi
- Kolesterolü önleme
Kalp Damar Hastalıklarından Korunma Yolları
Kalp damar hastalıkları genellikle hastanın geçmişinden kalan hastalıklardan kaynaklı bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Birçok hastalık kalp damar sağlığını bozabilir. Damar tıkanıklığına ver sertlemesine sebep olabilecek olan hastalıkları ortaya koymak ve bu hastalıklarla baş etmek kalp-damar sağlığını koruyabilmek için önceliklidir.
Şekeri Kontrol Altına Alın
Şeker hastalığı damar yapısına zarar veren hastalıkların başında geliyor. Yüksek kan şekeri damarlarda birikmelerin yaşanmasına sebep olur ve bir süre sonra birçok damarda tıkanmalar meydana gelir.
Bu durum genellikle göz damarlarında, ayak damarlarında ve kalp damarlarında meydana gelse de vücudun tüm damar yapısı için risk oluşturabilmektedir.
Hipertansiyondan Korunun
Yüksen basınca maruz kalan damarlarda oluşan yaralar bir süre sonra iltihap halini alıp damarların tıkanmasına sebep oluyor. Hipertansiyonun kalp-damar sağlığına verdiği zararlar aniden gelişebilir veya uzun süreli bir şekilde ortaya çıkabilir.
Yüksek tansiyonu kontrol altına almak için tuzsuz gıdalar tüketilmesi, yaşam biçiminde değişikliğe gidilmesi ve tıbbi bitkilerden de faydalanılması son derece önemlidir.
Kötü Kolesterolden Kurtulun
Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) olarak bilinen kötü kolesterolün yüksek olması damarlarda plak birikimini hızlandırır.
Kötü kolesterol kalp damar sağlığı açısından son derece zararlıdır ve kişilerin düzenli olarak egzersiz yapmaları, bol miktarda omega – 3 tüketmeleri, tuz diyetine girmeleri, fazla kilolarından kurtulmaları gerekmektedir.
Yaşam Tarzı Değişikliğinin Tam Zamanı!
Kalp damar sağlığını koruyabilmek için öncelikle sigaradan uzak durulması gerekmektedir. Sigara, tansiyonu ve kolesterolü tetikler. Barındırdığı yüzlerce toksik madde damarlarda birikir kanın pıhtılaşmasına sebep olur. Dolayısıyla normal bir insandan 3 kat daha fazla kalp krizi riskini beraberinde getirir.
Hareketli bir yaşam biçimini tercih etmek damarların sağlıklı kalmasını sağlayacaktır. Fazla kilolar, diyabet, kolesterol, tansiyon gibi hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur.
Dr. Ahmet Özen’e Ulaşın!
Uzman Doktor Ahmet Özen, kalp damar tıkanıklarında geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında önemli çalışmalara sahip. Damar sertleşmesi damar tıkanıklığı gibi birçok hastalıkta tıbbi bitkilerin etkilerinden faydalanmak için formu doldurun!