Diyabetten Korunma Yolları

Pankreas salgı bezlerinin insülin hormonu üretememesi veya insülinin doğru şekilde kullanılamaması durumunda diyabet hastalığı ortaya çıkar. Kan şekerinin yükselmesi olarak görülen bu hastalık halk dilinde şeker hastalığı olarak bilinir.

Sağlıklı bir insanda açlık kan şekeri değerleri;  70-100 mg/dl arasında olmalıdır. Fakat şeker hastalığında bu değerler. 120 mg/dl üzerine çıkar.

Tokluk kan şekeri değerleri ise; 140 mg/dl üzerinde olduğu zaman olduğu kişide şeker hastalığı olduğu anlamına gelebilir.

HbA1c testi ise glikozun, hemoglobine bağımlılığı ölçülür ve 2,3 aylık ortalama değerleri kapsar. Sağlıklı bir insanda değerler; %3.7 ile %5.7 arasında olması beklenir. %6.5 üzerinde çıkan değerler kişinin Tip 2 Diyabet hastası olduğunun göstergesidir.

Kan şekerinin çok fazla yükselmesi birçok hastalığı beraberinde getirir. Özellikle damarlarda oluşan tahribattan kaynaklı olarak damar sertleşmesi veya tıkanması durumları ortaya çıkar. Damarlarda oluşan tıkanmalar kalp sağlığının bozulmasına, görme kayıplarına, uzuv kayıplarına varan sonuçlar doğurabilir.

Tip 2 Diyabet, 45 yaşından sonra ortaya çıkmaya başlar. Ülkemizde ve dünyada milyonlarca insan bu hastalıkla mücadele etmektedir.

Bu yazıda Tip 2 Diyabetten korunmak için neler yapılması gerekildiğinden bahsettik.

1- Düzenli Testlerle Diyabete Ne Kadar Yakın Olduğunuzu Öğrenin

Tip 2 Diyabet genetik hastalıkların başında gelir. Ailesinde şeker hastalığı olan kişilerin bu hastalığa yakalanma risklerinin yüksek olduğunu bilmeleri gerekmektedir. Tip 2 Diyabet için, şeker ölçümleri HbA1c testlerinin düzenli olarak yapılması diyabete uzak veya yakın olup olmadığınızı ortaya çıkarır. Sınırlarda çıkan test sonuçlarına sahipseniz hastalığı erkenden kontrol altına alma şansınızın olduğunu unutmayın.

2- Sağlıklı Beslenme

Diyabet vakalarındaki artışın en önemli sebeplerinden beri beslenme alışkanlıklarımız. Daha fazla hazır gıda tüketmek, doymuş yağ oranı yüksek gıdaları tüketmek, saatinde beslenmemek, aşırı gıda tüketmek diyabeti tetikleyen faktörlerin başında gelir.

Diyabetten kaçınmak için şekerli yiyecekler, şekerli ve gazlı içecekler, nişasta oranı yüksek sebzeler, hamur işi, yağlı tuzlu gıdalardan kaçınmak gerekmektedir.

Diyabetle Savaşta Yardımcı 5 Tıbbi Bitki yazısından detaylı bilgi alabilirsiniz.

3- Kilo Kontrolü

Obezite diyabeti ortaya çıkaran faktörlerin başında gelir. Şeker hastalığından korunmak için mutlaka kilonuzu kontrol altına almalısınız. Hareketli bir yaşam tarzını benimseyerek uygun diyet programlarını uygulayarak vereceğiniz her kilo şeker hastalığından uzaklaşmanızı sağlayacaktır.

4- Sigara ve Alkolden Uzak Durun

Sigara ve alkol kullanımı birçok hastalıkta olduğu gibi şeker hastalığının ortaya çıkmasına da sebep olduğu bilinen bir gerçektir. Genetik yatkınlığı olan kişilerin sigara ve alkol tüketmesi şeker hastalığını daha hızlı bir şekilde oraya çıkaracaktır.

Son Olarak;

Diyabet alınan tedbirlerle önlemi alınabilen bir hastalıktır. Düzenli test yaptırmak hastalığa ne kadar yakın olduğunuzu fark etmenizi sağlar. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz sayesinde şeker hastalığından korunabilirsiniz.

Diyabet hakkında tüm sorularınızı Uzm. Dr. Ahmet Özen’e ilebilirsiniz. Bitkisel tedavi hakkında bilgi almak için 7 Soruda Fitoterapi Yazısına göz atabilirsiniz.

    Yorum yap